Alumni

Proiecte & alumni

elsa stavroA trăi într-o țară străină înseamnă să te atașezi inevitabil de limba, cultura și istoria acesteia. După câțiva ani în România realizezi că, împreună cu limba, ai învațat și caracteristicile principale ale românilor: ospitalitate, respect și toleranță.

Amintirile mele despre cursurile de pregătire de limba română din cadrul Universității „Dunarea de Jos”, cu profesori uimitori precum Ionel Apostolatu, Gina Necula, Anca Gâță, Carmen Alexandrache etc, sunt, fără indoială, printre cele mai frumoase amintiri care mi-au rămas din Galaţi și exact din cauza acestor persoane România îmi este și mai dragă!

 

Elsa Stavro – Albania

la munte
munte alumni
conferinta alumni
munte alumni
magazin
munte alumni
munte alumni
munte alumni
la munte
munte alumni
munte alumni
cazare alumni

alexandra monastirliuMă numesc Alexandra şi sunt din Ucraina. Acuma fac studii la Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai dintr-un oraş foarte fain şi vechi – Cluj-Napoca, România. Dar, pâna a veni în acest oraş, eu am făcut An Pregătitor , asta înseamnă că am învăţat un an limba română la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi.

Acuma am foarte multe amintiri şi sunt foarte bucuroasă că am avut în viaţă aşa o experienţă. Pot spune că la îneput n-am fost impresionată nici de oraş şi nici de universitate. Asta pot s-o explic cu aceea că noi, ca studenţi care suntem veniţi de peste hotare, ne simţim la inceput neconfortabil. Nu ştim care este situaţia în ţară, cum e lumea şi cum o să se comporte cu noi. Dar aici, în România, anume în aşa oraş ca Galaţi, eu niciodată n-am simţit ceva negativ din partea localnicilor. Părerea mea despre români s-a format foarte bună: muncitori, prietenoşi şi întotdeuna gata să te ajute.

În timpul studiilor, am avut în grupă colegi din Italia, Turcia, Siria, Albania, Grecia şi un coleg din Ucraina, cu care acuma am ramas în relaţii prietenoase. Sunt bucuroasă şi mulţumită că am studiat cu ei împreună limba română şi сă această limbă ne-a ajutat să ne înţelegem între noi. Nu pot să las fără atenţie pe profesorii care ne ajutau din tot sufletul pe noi. Ne povesteau ce melodioasă e limba românî şi ce frumoasă e România. Cu atenţie şi cu drag îi ascultam pe ei. Acuma le mulţumesc lor că ne-au dat lecţii bune şi studiile acestea ne ajută acuma, când suntem studenţi la facultate. Cred că, dacă nu eram să fac An pregatitor, îmi era mult mai greu să înţeleg ce spune profesorul la ore şi chiar să înteleg despre ce vorbesc oamenii pe stradă, să explic tot ce vreu să spun.

Anul trecut, pe care l-am petrecut la Galaţi, a fost un an interesant, care mi-a dat studii noi, care mi-a dat prieteni noi şi care mi-a dat cunoştinţe interesante. Acuma am amintiri frumoase pe care niciodată nu le voi uita!

 

Alexandra Monastirliu

Experiența mea în anul pregătitor de limbă română .

dimitri xhejniÎn noiembrie 2014, am câștigat bursa în România. Primul an a fost un an pregătitor pentru limba română, la Universitatea „Dunarea de Jos” din Galați. A fost o perioadă foarte dificilă, dar foarte frumoasă. A fost o experiență nouă: oameni noi, prelegeri noi, o nouă cultură și un alt oraș. A fost foarte diferit de țara noastră, Albania.

A doua săptămână a lunii noiembrie a început cu primele lecții. Grupul nostru a fost format din studenți albanezi, turci, ucrainieni, sirieni și libanezi care au venit în România pentru a studia medicină, economie, inginerie etc.

Pentru noi a fost o perioadă frumoasă. Am învățat primele cuvinte în limba română, Da „da” și Nu „nu”. Fiecare zi ne-a oferit o lecție specială. Despre familie, pentru grădină, pentru oraș, pentru tren, pentru munte, pentru mare etc. În fiecare zi profesorii au discutat cea mai importantă parte, din experiență și viață. Predarea gramaticii a fost o specificitate specifică. Prin aceasta ne pregătim, să scriem și să vorbim bine limba română, atât la facultatea cât și cu oamenii.

Profesorii noștri au fost foarte buni și mai pregătiți în lecțiile lor. Al doilea semestru al pregătirii noastre lingvistice am reușit să scriu un eseu în limba română, fără probleme.
A fost cea mai frumoasa perioada din România. Acum am învățat bine limba română. Perioada de pregătire a produsului a fost dată. Am noroc că am fost acolo. Pentru că știu oameni noi, prieteni noi, profesori noi și, prin această pregătire, pot vorbi cu ei ca limbă. Mulțumesc foarte mult.

 

Cu respect: Dimitri Piperi and Xhejni Naka!

denisBună! Numele meu este Denys și sunt din Ucraina. În octombrie 2014 am venit în România pentru studii. Sincer, nu am avut nici o idee despre orașul pe care l-am ales. Am fost doar de câteva ori în capitala României – București și cam atât. Deci, Galati a fost un oras cu totul nou pentru mine si am fost surprins de faptul ca sunt multe locuri frumoase de vizitat acolo. Nu știam limba română, așa că am decis să fac un an pregătitor. A fost foarte interesant deoarece există mulți studenți internaționali din Liban, Turcia, Grecia, Albania, Siria, Bulgaria, Egipt, Canada și alte țări. Este minunat să afli despre alte tradiții prin comunicarea cu interlocutorii lor. Puteți compara culturile dvs. Puteți discuta cu ei multe lucruri interesante și este ușor deoarece toți elevii din grup sunt străini. De exemplu, când sunt acasă, în Ucraina, este greu să merg să caut un străin și să încep să vorbesc cu el, cred că ar fi ciudat. Și aici, în Galati, am reușit să fac asta, am reușit să-mi fac noi prieteni și am reușit să învățăm împreună limba și cultura română. Aș dori să le mulțumesc profesorilor noștri pentru lecțiile interesante și evenimentele create de ei pentru a face studiul nostru mai interesant. Mulți români nativi se întreabă cum aș putea să învăț limba română într-un an și spun că numai pentru că am profesori de înaltă calificare.

lisa lebanonBună! Numele meu este Lisa și sunt din Liban. Anul trecut a reprezentat cu siguranță un pas fundamental în călătoria mea lungă ca student universitar. După ce obții certificatul de la școală, viața ta începe să se schimbe drastic, ca urmare a tuturor experiențelor noi la care vei fi expus. Din acest motiv, înțelegem cuvântul „presiune” doar în acel moment specific. Pentru mine, acel moment a reprezentat plecarea. O plecare spre un nou început, o nouă țară, o limbă străină, o viață independentă. O plecare spre România. Primul meu an a fost cel mai important pas pentru a învăța dialectul local, pentru a absorbi cultura, tradițiile și mentalitatea românească. Pe scurt, a fost un an foarte divers și interesant. Un grup de 15 elevi de diferite naționalități au deschis noi orizonturi pentru mine și au fost introduse în diferite culturi și idei prin interacțiuni zilnice și discuții nesfârșite între noi înșine și între noi și profesorii noștri.

De la interes la admiraţie

tatiana iancuVorbind din copilărie limba română în varianta „moldovenească”, aşa cum se vorbea la bunica în sat, îmi doream să învăţ cândva limba română adevărată, vorbită în România, să o vorbesc frumos, fără greşeli şi calcuri din rusă, ucraineană şi alte limbi locale din zonă.

Această dorinţă am păstrat-o în suflet de mult timp şi mare mi-a fost bucuria când am aflat că anul pregătitor va avea loc la Ismail, Ucraina, unde locuiesc acum.
M-am aşteptat să fie interesant, dar a fost extraordinar! Am revenit acasă după prima zi de cursuri, impresionantă de toate: de limba vorbită frumos şi melodios de profesori, de metodele de predare, de o activitate cu feedback dinamic din partea studenţilor, de o atmosferă prietenoasă.

Am învăţat cu pasiune regulile gramaticale, utilizarea corecta a verbelor, excepţiile şi multe altele. Profesorii întindeau o mână de ajutor de fiecare dată, când aveam nevoie să corectăm greşelile când scriam un text şi când conversam.

La finalul anului pentru a ne pregăti mai bine la examenul de limbă română eu împreună cu toţi studenţii am venit la Galaţi pentru studii la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, unde timp de două săptămâni am fost primiţi cu mare drag şi atenţie.

Aş vrea să mulţumesc din suflet tuturor profesorilor care au depus eforturi mari pentru a ne învăţa să vorbim şi să scriem în cea mai frumoasă limbă din lume. Totul a fost perfect!
Aceste studii sunt cea mai frumoasă experienţă, pe care eu am avut-o în anul universitar 2017-2018 şi sunt mândră că vorbesc limba română!

 

Tatiana Ianciu

Elena SaaliÎn anul 2017, paralel cu studiile la UUSI, grație unui proiect de parteneriat, am devenit studentă la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. La început am făcut anul pregătitor, care mi-a ajutat să-mi aprofundez cunoștințele de limbă română. Profesorii universității, metoda lor de predare, atitudinea lor bună față de studenți au fost ideale pentru mine. Fiecare oră era o activitate fantastică, unde noi studiam limba română, ne cunoșteam unul pe celălalt si ne încărcam cu emoții pozitive. În fiecare lună așteptam profesorii cu nerăbdare și cu interes. Am fost încântată de profesionalismul, de măreția sufletească, simplitatea și sinceritatea profesorilor. Pe parcursul acestui an, am învățat multe lucruri noi și interesante. Am înțeles că limba română este foarte bogată și în același timp complicată, încât e nevoie să o studiezi toată viața. Anul pregătitor a fost o experiență de neuitat. Îmi exprim recunoștința față de toți profesorii minunați care ne-au condus în acest an pentru cunoștințele dobândite. Vă iubim si așteptăm cu nerăbdare reîntâlnirea cu dumneavoastră!:) P.S. Ne vedem la New York după ce termin studiile:)

Elena Saali

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram