„Identitate și trăire românească prin educație și cultură”

28 octombrie 2019

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a derulat, în parteneriat cu Asociația Centrul de Informare Românesc din Ismail, și cu sprijinul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, proiectul „ Ziua Limbii Române la Ismail”. În cadrul acestui proiect s-a organizat evenimentul „Identitate și trăire românească prin educație și cultură”, care s-a desfășurat la Casa de Cultură din Ismail, în Ucraina, în 07 septembrie 2019.
Activitatea a fost moderată de către conf. dr. Gina Necula, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, și domnul Ivan Byku, poet și profesor.

Evenimentul cultural a cuprins un recital de poezie românească, susținut de poeți consacrați din Basarabia Istorică, un program de dans folcloric asigurat de șapte ansambluri de copii din raioanele Reni și Ismail și un moment muzical deosebit, interpretat de soliști și instrumentiști de muzică populară din regiune.

Proiectul are ca obiectiv păstrarea vie a limbii române, a culturii și tradițiilor strămoșești prin promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din sudul Basarabiei, iar ca obiective specifice: conștientizarea importanței conservării și promovării sentimentului identitar, la nivelul comunității românești din Ismail, prin sărbătorirea Zilei Limbii Române în această comunitate, precum și constituirea publicului participant într-o comunitate afectivă.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram